Врачанския митрополит Григорий поема и епархията на Дометиан

Синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 20 септември от 12 часа

Врачанският митрополит Григорий поема видинската епархия, след като вчера почина Негово Високо Преосвещенство Видинският митрополит Дометиан. Това реши на свое извънредно засединие Светия синод днес.

"След като на 18 септември 2017 г., след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав се събра своевременно на 19 септември, от 16:00 ч., на свое извънредно заседание.

На него, след като се запознаха със съобщението на овдовелия Видински епархийски съвет, синодалните архиереи определиха опелото и погребението на техния събрат да станат на 20 септември от 12 часа.

За Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Дометиан, Светият Синод единодушно определи Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий", се казва в съобщение на Светия синод.

В друго свое извънредно решение също от днес Светия синод и разгледал и решил да освободи считано от 20.09.17 г. Белогардчишкия епископ Поликарп от досегашната му служба, като викарий на Видинския митрополит, съобщи Официалния сайт на Св. Синод.

Архиереите са определили епископ Поликарп да стане трети викарий на Пловдивския митрополит и ректор на Православната духовна академия „Св. Св. Кирил и Методий“, като освобождава Великотърновския митрополит Григорий от досегашното му послушание като ректор на академията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България