Вреден шум мъчи всеки втори софиянец

Над половината от столичани живеят на шум, по-висок от допустимите норми. Основната причина за това е трафикът на автомобили. През деня шума е извън безвредните граници за 56% от живеещите в София, а през нощта - за 57 на сто. Това се разбира от доклад на заместник-кмета на София с ресор екология Йоана Христова. Документът ще бъде гласуван на днешното заседание на Столичния общински съвет.

От доклада се разбира, че шумовото замърсяване през 2009 г. е засягало 73% от жителите на столицата през деня и 72 на сто през нощта. Изводът е, че в последните 7 години шумът от автомобили, индустрията, железопътния и въздушния транспорт в София са намалели, а действията на общината за справяне проблема са дали резултат.

Мерките, които градската управа е вземала срещу шума са идентични с тези, които се полагат за справяне със замърсяването на въздуха. Те са строителството на метро, ринговите булеварди около града, развитие на велоалеите, обновяване на градския транспорт.

На заседанието си общинските съветници ще отчетат резултатите от мерките и ще гласуват актуализирането на "шумовата карта" на София. Ще започне и обмислянето на нови действия за справянето с проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България