„Времето е наше“ с Ивайло Христов открива „Киномания“ на 15-ти ноември в зала 1 на НДК

Всички фенове на киното очакват с голямо нетърпение старта на тазгодишното издание на „Киномания“. Събитието ще се проведе от 15 –ти до 29-ти ноември, като откриващия филм на форума „Времето е наше” на режисьора Петър Попзлатев ще видим на 15-ти ноември от 19 часа в зала едно на НДК.

В продукцията участват Елена Телбис, Ивайло Христов, Руши Видинлиев, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Светлана Янчева и Валентин Ганев. Публиката ще има възможността да съпреживее драматичния личен избор и път, който извървяват героите на филма към себепознанието във време на големи обществено политически промени, на възторг, на силни емоции, на излъгани надежди и разочарования, време на хаос. „Времето е наше” е вдъхновен от романа „Разруха” на Владимир Зарев, който според Попзлатев е „най-пълноценният художествен образ на Прехода”, един значим епизод от не толкова отдавнашната българска история. Сюжетът на филма предлага и криминална нишка, която е по мотиви от разкази на Димитър Шумналиев, а билетите за прожекциите в зала 1 вече са в продажба.

Председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков споделя, че е истинско постижение, че тази година ще се продават билети и онлайн. По думите му „Киномания“ има една голяма мисия – развитието на българската култура във всички направления на изкуството. Мотото на събитието - „Големите филми преди големите награди”, загатва за уникалната селекция от заглавия, които зрителите на кинофорума ще могат да видят.

Премиерните филми, които ще бъдат показани в зала едно са хитови, като откриващият филм на Кинофестивала в Кан „Всички знаят” (17 ноември), „Рудолф Нуреев: Бялата Врана” (23 ноември)- третият режисьорски опит на Ралф Файнс, „Папа Франциск: Човек на думата си” (24 ноември) – най-новият документален филм на Вим Вендерс, както и „Лоро” (25 ноември) – на италианския майстор Паоло Сорентино за Силвио Берлускони.

Сред очакваните заглавия на българските филми са – „Мълчанието на сестра ми" - Киран Коларов (режисьор), с актьорите: Никола Георгиев, Каталин Старейшинска, Ованес Торосян, Деян Донков, Фани Коларова. Премиерата на "Смарт Коледа" с режисьор - Мария Веселинова и актьорите - Константин Гергинов, Калин Врачански, Кръстю Лафазанов, Орлин Павлов, Поли Генова, Константин Икономов, Радослава Неделчева, Константин Лунгов, София Георгиева, Стефания Колева, Пенко Господинов, Живко Джуранов, Станислав Пеев, Николай Брънзалов, Васил Димитров, както и "Далеч от брега" - реж. - Костадин Бонев, с участието на Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Жорета Николова, Йоана Буковска–Давидова, Марий Росен, Антонио Димитриевски и др.

Зрителите ще имат възможност да се насладят и на селекция от филми на големия режисьор Ингмар Бергман, които ще бъдат показани преди официалната програма в периода- 8-14 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино