Времето се захлажда, обявен е жълт код за силни ветрове в 21 области на страната

Снимка: Архив

Днес ще е мрачен и ветровит ден. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Преди обяд са възможни валежи от дъжд, главно в централните и източните райони на страната, в планините – от сняг. Това показва прогнозата на НИМХ.

Обявен е жълт код за опасно време в 21 области на страната. Почти цяла България ще бъдат подвластна на силен вятър, чиито пориви ще достигат над 20 метра в секунда.

Температурите средно за страната през деня ще са между 4 и 9 градуса. Най-топло ще е в Югоизточна България – в областите Кърджали, Ямбол и Бургас. Вятърът ще се усилва до обяд и ранния следобед. В Северозападна, в Централна Северна България, в подбалканските котловини и в районите на Пловдив и Пазарджик скоростта на поривите ще достига 40-50 километра в час. На места ще духа още по-силно – със скорост до 80 километра в час. За 21 области в страната е в сила „жълт код“ за силен вятър. Без предупреждения за опасно време днес са единствено най-южните райони и Черноморието.

В планините почти навсякъде ще превалява сняг. След обяд обаче снеговалежите ще намаляват и ще спират. Вятърът и там ще гони скорости до 70-80 километра в час.

В следващите 5-6 дни времето над Европа ще се определя от обширен по територия антициклон, който ще изгони валежите и ще наложи по-високи температури. България засега обаче остава в периферията на антициклона, в зоната с по-хладно и по-нестабилно време.

В нощта срещу сряда и през деня в сряда валежите от дъжд и сняг ще продължат. Силният вятър обаче ще се изнесе в източна България. Температурите ще са ниски днес и утре. От четвъртък отново тръгват нагоре, а в средата на другата седмица очакваме пак пролетни стойности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето