Връзват хотелите с НАП и полиция след лятото

До 6000 лв. глоба за неизрядните

До октомври имат срок хотелите и другите туристически обекти за настаняване да се свържат с Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Новата система, чието въвеждане се забави с години заради обжалвания, ще свърза в реално време местата за настаняване с НАП, МВР, НСИ, общините и Министерство на туризма. По този начин ще се изсветли износът, ще облекчи системата за обмен на данни и ще може да се борави с по-точна статистическа информация за броя на туристите и тяхната националност.

Туристическите обекти и общините ще трябва да се свържат със системата до октомври, като попълнят първоначалната база данни. Това ще е възможно както чрез интерфейса на системата, така и чрез съществуващите хотелски системи, за да не се оскъпява услугата. Всяко място за настаняване ще получава индификационен код и с него ще може да въвежда данни, както и да следи старите такива.

Данните за системата ще са видими само за контролните органи, а всяко място за настаняване ще вижда единствено своята информация. 18 800 са вписаните в регистъра места за настаняване, които трябва да се включат в системата. Тези, които не го направят ще бъдат глобявани до 6000 лв. При три нарушения може да се стигне и до затваряне на обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес