Връхлита ни италиански циклон

Обилни снеговалежи блокираха десетки на пътя

Италиански циклон с бързи темпове връхлита България утре и ще донесе нови валежи от сняг и дъжд. Очаква се цялата страна да бъде покрита със снежна покривка над 25 см по високите западни полета и около 10 см в югоизточните райони. В населените места около Кърджали може да падне най-много дъжд - над 40 л/кв. м.

Това заяви пред “Труд” синоптикът Петър Янков по повод рязкото влошаване на времето от днес у нас. Експертът обясни, че “виновникът” за обилните снеговалежи в неделния ден, който затрупа пътища и бе причина за редица катастрофи, е циклон от Гърция, който се очаква да отшуми утре. Само в столицата в снега до обяд бяха заседнали десетки превозни средства, включително и автобуси на градския транспорт.

Километрични опашки заради лошото време се образуваха по магистралите “Хемус” и “Тракия” в близост до София, а трафикът на входовете на града беше натоварен.

 

КАТ призовава

Не пътувайте, ако не е наложително

Пътната полиция отправи предупреждение към всички шофьори у нас да не пътуват, ако нямат неотложна работа. От агенцията призоваха хората да си останат вкъщи и да оставят колите си заради обилните снеговалежи и влошена метеорологична обстановка. Ако все пак се налага да пътувате с личния си автомобил, от КАТ предупредиха българите да се съобразяват със ситуацията на пътя и да шофират с повишено внимание.

 

Заради лошото време

Летище София пренасочи полети към съседни страни

Лошото време и обилните снеговалежи през днешния ден предизвикаха затруднения и на летище София. От там съобщиха, че само до обед са били пренасочени 6 кацащи самолети към летища в съседни страни и допълниха, че заради метеорологичната обстановка са възможни известни отклонения в разписанието.

От столичната аерогара увериха, че въпреки обилните снеговалежи, пистата се почиства периодично и не се очакват сериозни затруднения при изпълняването на полетите.

 

Предупреждение

Лошо време ни удря и в петък

Очаква се тежък трафик в последния работен ден

06-11Нови снеговалежи в цялата страна, които могат да предизвикат проблеми по пътищата, се очакват в последния работен ден от седмицата преди коледните празниците. Това прогнозира пред “Труд” синоптикът Петър Янков.

“В петък се очаква отново да вали сняг. На фона на слънчевото време, което предстои в четвъртък, в последния работен ден от седмицата бързо ще се заоблачи. Тъй като много хора ще пътуват тогава, е хубаво шофьорите да карат с повишено внимание и да се подготвят за снега. В южната ни съседка Гърция пък ще вали дъжд”, обясни метеорологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето