Връчиха наградата „Иван Ведър“ на заслужили масони

След тържествената церемония по връчването на наградата, масоните почетоха с венци и цветя мемориала на основоположника на свободното зидарство у нас Иван Ведър. Снимка: Биляна Веселинова

Всяка организация има свои членове, които допринасят за израстването й, каза пред "Труд" Великият майстор на ОВЛБ Искрен Йотов

Носител тази година е Михаил Димитров

Над 300 масони от Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) се събраха на тържествена церемония в Русе, за да аплодират връчването на една от престижните си награди „Иван Ведър“. Тази година носител на нагръдния почетен знак с образа на Иван Ведър е старият Велик оратор на ОВЛБ Михаил Димитров. Бе присъдена и извънредна награда посмъртно за Валентин Димитров - Стар велик секретар. Призът бе връчен от Великия майстор на ОВЛБ Искрен Йотов, който заяви пред „Труд”, че „всяка организация има членове, които чрез труда си и с работата, допринасят както израстването й, така и за подобряване на взаимоотношенията й с обществото”. „Михаил Димитров през последните 20 години многократно е доказал приноса си за ОВЛБ, както в национален, така и в международен аспект”, допълни Великият майстор на ОВЛБ Искрен Йотов. И подчерта: „За мен беше привилегия и чест да връча наградата „Иван Ведър” на Михаил Димитров”.

„Когато издадох плочата за статута на наградата, бях убеден, че това ще стане най-престижната масонска награда. Че чрез нея ще бъдат позиционирани уникалните български масони, които в своето присъствие в свободното зидарство са личности, моделиращи българската история”, заяви пред „Труд” по повод на церемонията Старият велик майстор на ОВЛБ Григорий Вазов.

Наградата „Иван Ведър“ е учредена по предложение на русенски масони през 2010 година във връзка със 130-та годишнина от основаването на първата българска масонска ложа “Балканска звезда". Отличието се връчва на всяка нечетна година за съществен принос към развитието и укрепването на масонството в България, за утвърждаване на масонските ценности у нас и в други страни.

Иван Ведър се счита за основоположник на масонството в България. Той е посветен като свободен зидар в ложа №687 от състава на Великата ложа на Англия през 1863 година в Цариград. Съществен факт е, че в края на Руско – турската война през 1878 година Ведър спасява Русе от опожараване и набези на башибозушката войска.

След тържествената церемония по награждаването във Военния клуб в Русе, масоните почетоха с венци и цветя мемориала на Иван Ведър в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България