Връчиха наградите „Георги Черняков”

Александър Арнаудов, Лъчезар Лозанов, Славимир Генчев, Ивайло Кицов, Владимир Илиев, Анжела Димчева и Христиан Даскалов

За пета поредна година Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” – с председател Анжела Димчева, организира и проведе литературен конкурс за писатели-студенти. Връчването на наградите се състоя в навечерието на 8 декември. Церемонията, водена от д-р Райна Дамяни, привлече повече от 100 дейци на литературата, изкуството и културата в обновеното фоайе на Националния студентски дом. Журито, което беше в състав Лъчезар Лозанов, Ивайло Кицов и Славимир Генчев, разгледа постъпилите творби за конкурса: стихотворения от 40 поети, разкази от 23 разказвачи и хумористични текстове от 3 автори.

В раздел „Поезия” първа награда заслужи Александър Арнаудов (от Университет „Дънди”, Шотландия); Втора награда беше присъдена на Николета Стефанова (от Американски ун-т, Благоевград). Съюзът на българските писатели връчи Специална награда на Александрина Валенти (от Ун-т за изящни изкуства, Рим, Италия). В раздел „Проза” лауреатите са: Първа награда – Владимир Илиев (СУ „Св. Кл. Охридски”); Втора награда – Таня Войнова (Бургаски ун-т „Проф. А. Златаров”); Специална награда на Националния студентски дом беше присъдена на Светлана Великова (ВТУ).

За първи път тази година беше отличен 18-годишен ученик: това е Нехсат Сезгин Хасан (с. Самуил), удостоен със Специална награда за есе от Васил Панчев Сдружение „Захарий Стоянов 107”.

Директорът на Националния студентски дом Христиан Даскалов акцентира на факта, че за първи път от 15 години насам ръководената от него институция подкрепя сборник с творби на писатели студенти, озаглавен „Гнездото”. Той говори и за новосъздадената библиотека, която се намира на самия вход.

Очевидно харизмата на литературния критик Георги Черняков, ментор на младите някога – през 70-те, 80-те и 90-те години на 20 век, продължава да привлича онази така необходима творческа енергия на всяко следващо поколение от студенти, изкушени от писането и опитващи перото си в различни литературни жанрове. Поредната церемония доказа, че Националният литературен конкурс „Георги Черняков” се превръща в устойчив формат! Финансовото измерение на наградите е подкрепено от меценатите Васил Панчев, Илко Минев, Катя Кремзер и Весела Райчинова. Спомени за Георги Черняков и за Петя Дубарова разказа поетът Георги Константинов: „Никога няма да забравя 60-те и 70-те години, когато с Георги Черняков и други даровити хора водехме дълги, среднощни интелектуални разговори. Радвам се, че днес помним неговото име”. Своите впечатления от творбите на талантливите студенти сподели и писателката Весела Люцканова: „Пътят, който ви предстои, не е лек, но вие сте млади. Вярвам, че ще преодолеете всичко!” В последвалото караоке шоу, водено от Иван Ненков, се включиха повечето от присъстващите писатели, които не са забравили емблематични песни от своите млади години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура