Връчиха отличието „Почетен гражданин” на автора на химна на Пловдив

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова връчи най-високото местно отличие - „Почетен гражданин на Пловдив“, на поета и драматург Петър Анастасов. Пред препълнената зала в Дома на културата „Борис Христов“ тя прочете единодушното решение на Общинския съвет от 14-ти септември тази година за удостояването на автора на химна на Пловдив Петър Анастасов с почетното отличие за значим принос в културния живот на града и във връзка с навършването на 75 години от рождението му.

„Пловдив ми е дал много, аз също съм се опитал да му дам каквото мога. Щастлив съм, че събитието на връчването се осъществява в тази сграда, защото на сцената тук се игра първата ми пиеса „Обещай ми светло минало“, развълнуван заяви Петър Анастасов и благодари на председателя на Общинския съвет Савина Петкова, кмета Иван Тотев и общинските съветници, както и на Дружеството на пловдивските писатели.

Слово за творчеството на Петър Анастасов произнесе литературният критик доцент Владимир Янев, а рецитал със стихове на поета представи актьорът от Пловдивския Драматичен театър Стефан Попов.

p_anastasov_pocheten_grajdanin_2-1Депутатът Спас Гърневски прочете поздравителен адрес от парламентарната комисия по културата и медиите в 44-ото Народно събрание. Председателят на Дружеството на пловдивските писатели Антон Баев пък прочете писмо с подписка до министъра на културата Боил Банов, с което Инициативен комитет от Пловдив предложи Петър Кирилов Анастасов – поет, писател, драматург и дългогодишен директор на държавно издателство „Христо Г. Данов“ да бъде удостоен с орден „Кирил и Методий“ 1-ва степен по повод 24 май.

Според инициаторите това ще е достойно признание за цялостното творчество и всеотдайната книжовна дейност на Петър Анастасов, който наред с високите си постижения в духовния живот на родината и извън нея, никога не забрави любимия си Пловдив. Не случайно химнът на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, е по негови стихове, се казва в мотивите на писмото.

Петър Анастасов е бил главен редактор на считания за свободомислещ вестник „Комсомолска искра” и дългогодишен директор на издателство „Христо Г. Данов”. Освен това е главен редактор на издателство „Христо Ботев“ и директор на издателство „Български писател“.

Пише пиеси като „Обещай ми светло минало“, „От сняг помилвана душа“, „Голям колкото малка ябълка“, „Четирите посоки на света“, „Църква за вълци“ и „Живите от мъртвата махала“. По негов сценарий е заснет филма „Църква за вълци“, както и телевизионните новели „Малка промяна в звездите“, „Командировка за спомен“, „Оттатък ставаш невидим“. Автор е на стихосбирките „Зимна нежност”, „Тройно огледало”, „Както те обичам”, „Хубава и проклета си” и др. Носител е на Орфеевия венец, награда „Пловдив“ за цялостно творчество, на националните литературни награди на името на Пеньо Пенев и Николай Лилиев и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България