Връщаме преселници срещу военната ни подкрепа в Афганистан (обзор)

Íà ñúáîðà âúâ Âåíåö Áîðèñîâ áåøå ïîñðåùíàò îò ìíîòî ñòàðè ïðèÿòåëè è ñå ðàçúêñâàøå ìåæäó ñåëôèòà è çäðàâèñâàíèÿ

 

12 164 души потърсили убежище от началото на годината

 

България може да изтегли военния си контингент от Афганистан, ако ислямската република не подпише споразумение за реадмисия и не приеме обратно незаконно влезлите у нас афганистанци. Това намекна премиерът Бойко Борисов по време на посещение в шуменската община Венец вчера, предаде репортер на "Труд".

„Трябва да решим основния проблем - къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да ги върнем. Над 80 млн. лв. харчи България за 110 войници в Афганистан и те да не искат да подпишат реадмисия да върнем афганистанците в Афганистан. Не виждам смисъл и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори“, категоричен бе премиерът.

На фона на постоянните протести срещу разкриването на бежански центрове у нас и искането на живеещите в кв. „Овча купел“ да се затвори центърът там Борисов заяви: „ Ние ясно казахме, че или трябва да правим затвори, както предупреждавах, за да са спокойни хората, или да има центрове от отворен тип, които не работят. Ние всяка нощ на сръбската граница хващаме по 40-50 души, регистрирани, избягали от центровете. Няма да си играем на стражари и апаши.“

От началото на годината до края на август 12 164 души са потърсили убежище у нас, като 376 от тях са получили бежански статут, а 302-ма хуманитарен, показват данни на Държавната агенция за бежанците. Почти двойно повече преселници пък са влезли в страната ни през август, спрямо юли - 2776 души.

Според зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев се наблюдава 30% спад на миграционния натиск към България спрямо миналата година. Въпреки това обаче капацитетът на бежанските центрове у нас се напълни от 93 на 100% само за два дни.

С част от 160-те млн. лв., които Борисов поиска от ЕС, ще се купят неколкостотин фургона, където временно ще се настаняват бежанци, обясни още Гунев пред БНТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България