Връщаме 50 преселници на Афганистан до дни (обзор)

Около 50 афганистанци ще бъдат върнати в страната си през следващата седмица, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той обясни, че преселниците, които бяха настанени в центрове у нас, ще се превозят със самолет.

Имало поне още 300 души от тази държава, които доброволно са решили да бъдат транспортирани в родината си, обяви вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова.

Сред тях били и най-активните участници при бунта в лагера в Харманли.

Красимир Ципов поясни, че тези, за които се докаже вина в съда за разпалването на безредиците, ще бъдат пратени да изтърпяват наказанието си в наш затвор.

„Именно след събитията в бежанския център се е появи желанието на чужденците да се върнат в родината си. Това по всяка вероятност означава, че искат да избегнат наказателната отговорност, която може да им бъде наложена в България, ако се докаже, че са извършили престъпни действия”, допълни Ципов.

Румяна Бъчварова оповести данни, според които от началото на годината 34 000 мигранти са били спрени в опита си да пресекат българската граница. Според нея това доказва ефективната работа на служителите, командировани да пазят браздата с Турция, откъдето идва бежанският натиск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България