Връщат автентичността на стари сгради в София

Главният архитект на София Здравко Здравков. Снимка: Цветан Томчев

Част от правилата ще са готови до края на месеца

С нова наредба поставят стандарти за фасади, цветове, настилки, климатици и информационни елементи

Автентичният вид на стари сгради в центъра на София ще бъде върнат с помощта на нова наредба, съобщи пред “Труд” главният архитект на София Здравко Здравков. Той увери, че работата по Наредбата за градската среда е напреднала значително и с нея ще се създаде система от стандарти по отношение фасадите на сградите, цветовите решения, материалите, настилките, информационните елементи и местата за климатици в София.

Пилотно стандарти ще бъдат въведени в Зона 2 на града, по улиците “Граф Игнатиев”, “Шишман”, “Шести септември” и “Солунска”. Фасадите по ул. “Граф Игнатиев” са заснети с помощта на 3D лазерно сканиране, а указанията ще бъдат представени до края на месеца, когато започва професионалното им обсъждане. “Търсим фасадни решения на ул. “Граф Игнатиев”, така че след края на ремонта там, когато собствениците започнат да подменят вида на партерните нива на кафенета и магазини, да имаме готови указания къде да са местата за реклама, осветлението, какви цветови решения да се ползват”, съобщи арх. Здравков. “Ще има задължителни изисквания за оформяне на партерните етажи и връщане на сградите към първообраза им. Някои от сградите района са строени между двете световни войни и с времето върху тях са насложени облицовки. Около 50 са паметниците на културата в Зона 2. Целта е доближаване до първоначалния вид и цветове на сградите и почистването им от наслагвания, еталбонди и некачествена реклама. Идеята е да възродим духа на стара София”, каза арх. Здравков.

В Наредбата за градската среда столицата ще е разделена на зони, в които стандартите ще са различни. За центъра критериите ще са по-високи и целта ще е да се запази духът на стара София. За централната градска част ще има изисквания за запазване на историческите настилки и на ценни дървесни видове.

Ще се въведат и изисквания за климатиците. Особено в центъра те ще се разполагат така, че да не се виждат от улицата, да не шумят и да не капят на главите на преминаващите хора. Информационните елементи и указателните табели на София ще са с единен шрифт. Наредбата ще предвижда и възможност за добавяне на стандарти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони