Връщат българин, лежал невинен в гръцки затвор

Заради съдебна грешка Иво Богданов от Монтана прекарва 7 години зад решетките

Гръцките власти върнаха у нас българина Иво Богданов, лежал 7 години в затвора заради съдебна грешка. Това съобщи в. “Български новини”, като се позова на данни от защитата на нашенеца. Екстрадицията трябваше да приключи до 20,05 часа вчера с полет на егейските авиолинии. До редакционното приключване на броя Богданов все още не бе стъпил на българска земя.

Случаят с невинния българин, който лежи с доживотна присъда за убийство, което не е извършил, бе решен след официалното посещение на президента Румен Радев в Гърция на 23 и 24 юни. На 17 юли Върховният съд в южната ни съседка отмени присъдата му и постанови да бъде освободен. Иво Богданов обаче не бе пуснат от затвора в атинския квартал Коридалос, а само преместен в ареста на Полицията за чужденци в Атина, където да остане до връщането му в България.

Въпреки оневиняването за убийство срещу Богданов са останали още две съпътстващи обвинения – за грабеж и за незаконно оръжие. По тях тепърва срещу него ще се водят дела, най-вероятно задочно, защото се очаква да му бъде наложена забрана да влиза в Гърция.

Иво и брат му Константин са били задържани през 2010 г. за грабеж на бензиностанция. Осъдени са за убийство на полския гражданин Ричард Ханускевич, който тогава работел като бензинджия. Чак през декември 2016 г. станало ясно, че братя Богданови са невинни, след като официално се получава съобщение, че “жертвата” - полякът Ричард е починал от естествена смърт в болница в Триполи. Константин е бил пуснат срещу “подписка”, но брат му Иво остава зад решетките.

Според юристи, цитирани от “Български новини”, тази безпрецедентна в гръцката съдебна система грешка, най-вероятно ще приключи в ущърб за потърпевшия като го лиши от възможността да получи обезщетение за времето, през което е лежал невинен в затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България