Връщат в клас над 3300 неграмотни

3343 неграмотни възрастни и бежанци са се върнали в клас, за да се учат да четат и пишат на български, съобщиха от Министерството на образованието.

Обученията се провеждат в 123 училища в страната по европейския проект “Нов шанс за успех”, за който са отпуснати 25 млн. лева.

Новата програма ще се изпълнява до края на 2018 г. и дотогава в курсовете за ограмотяване и за придобиване на компетентности от прогимназиалния етап ще се включат общо 10 000 неграмотни на възраст над 16 г.

Курсът с уроци от началния етап е с хорариум 600 учебни часа. Обучението в прогимназията - V, VI или VII клас, е с хорариум 360 учебни часа за всеки клас, или общо 1080 ч.

Ако преминат обучението успешно и издържат изпита, учащите получават удостоверение за завършен курс по подобие на свидетелствата, които децата получават след завършен начален етап, обясни експертът по български език от МОН Милена Иванова.

За целите на обучението има адаптирани учебни планове. Те включват изучаване с редуциран хорариум на общообразователните учебни предмети, с изключение на музика, изобразително изкуство и физическо възпитание.

За завърналите се ученици са осигурени средства за път, в случай че училището е извън населеното им място. Освен това им се полагат и стипендии по 4 лв. на ден. Ако завършат успешно курса на обучение, получават и награда за успех в размер на 55 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование