Връщат в клас 200 000 деца

Искат съд за родители, които не пускат учениците на училище

11 632 души от различни ведомства ще обикалят населените места

Общо 206 378 деца, родени между 1997 и 2012 г. никога не се посещавали или са отпаднали от образователната система. За вкарването им в училище или детска градина започват работа 11 632 души от различни ведомства, сред които директори, социални работници и полицаи, разпределени в над 1000 екипа в страна. Това съобщиха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието Красимир Вълчев в Министерски съвет, където се проведе заседание на координационното звено по изпълнение на механизма за задържане на децата в училище.

Дончев заяви, че са необходими промени в наказателния кодекс, които да подвеждат под отговорност родители, които умишлено пречат на децата си да посещават училище.

Ще бъде открита и национална телефонна линия - 0800 10 112 и e-mail [email protected], на които могат да се подават сигнали за отпаднали от образователната система ученици и такива в риск от отпадане.

Предстои да бъдат представени за обсъждане и промени, обвързващи в по-голяма степен отпускането на помощи и посещението на училище. Предвижда се и средствата на училищата вече да не бъдат намалявани при изключване на ученик, което досега е водело до скрито задържане в училище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование