Връщат делото срещу ген. Кирчо Киров

Делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров се връща на Военноапелативния съд. Това реши Върховният касационен съд с мотива, че  при оценка на доказателствата са допуснати процесуални нарушения, които засягат правото на защита на подсъдимия.

До процеса срещу Кирчо Киров се стигна, след като през април 2012 г. той изненадващо бе уволнен от премиера Бойко Борисов като негов съветник по въпросите на сигурността. Прокуратурата образува срещу него дело въз основа на финансов одит на Сметната палата. Според обвинението в периода от 2007 до 2011 г. ген. Киров е присвоил близо 5 млн. лева, като за улесняване на присвояването съставил над 1000 официални финансови документа с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

На 7 август 2015 г. Софийският военен съд осъди генерала на 10 години затвор, като прие, че е отчитал несъществуващи плащания за информация на агенти, за техни квартирни, транспортни и други разходи. По-късно присъдата бе потвърдена и от Военноапелативния съд. Процесът тръгва наново пред друг състав на втората инстанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право