Връщат на работа обвинен в грабеж на цигари полицай

Снимка: Архив

Според Пловдивския административен съд уволнението на Стефан Модев е незаконно без влязла в сила присъда

Уволнението от МВР на полицая Стефан Модев, обвинен, че на 27 май м. г.  заедно с колегата си Петър Атанасов е ограбил шофьор на бус, натоварен с контрабандни цигари, е незаконно. Това постанови Пловдивският административен съд, който със свое решение от 13 февруари т. г. отмени заповедта за освобождаването му.

Обвинението срещу Модев и Атанасов гласи, че двамата вързали със свински опашки ръцете на водача на фолксваген, спрян на Кукленско шосе, и изнесли оттам 37 500 кутии цигари без бандерол. Двамата бяха задържани на 10 юни 2017-а и веднага след това в МВР е започнало дисциплинарно производство срещу Модев. Първоначално  той отказал да даде писмени обяснения, после отрекъл да е извършил описаните в заповедта нарушения, но въпреки това на 6 ноември м. г. е уволне за погазване на Етичния кодекс на МВР и уронване на престижа на институцията.

Той обжалвал заповедта и тя пада в съда, защото не зачита презумпцията за невиновност. . "Ако вмененото на служителя престъпление действително е извършено от него, то това би представлявало освен престъпление и тежко дисциплинарно нарушение, но само фактите, въз основа на които се гради обвинението, при липса на влязла в сила осъдителна присъда, не могат да бъдат основание за налагане на дисциплинарно наказание", се казва в мотивите на съда. Решението подлежи на обжалване пред ВАС, а насрочването на наказателното дело срещу двамата служители на реда предстои, защото обвинителният акт вече е внесен в съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право