Всеки втори ученик залага на точните науки

След футбола и волейбола, шахът е най-популярният и желан спорт

Обучават над 251 000 деца с 25 млн. лева

Всеки втори ученик иска да учи допълнително точни науки. Става въпрос за около 150 600 деца, които представляват 60% от всички над 251 000 ученици заявили желание да посещават занимания по интереси. Те са предпочели да се образоват в направленията от платформата STEM - “Дигитална креативност”, “Математика”, “Технологии” и “Природни науки”, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

До края на годината над 16 500 занимания по интереси ще се провеждат в 2249 училища в цялата страната. Групите трябва да бъдат сформирани окончателно до края на февруари.

За провеждането на заниманията бяха отпуснати 25 млн. лв. от държавния бюджет.

Поне два пъти в седмицата учениците ще имат занятия извън задължителните по учебните планове. Сред желаните направления освен точни науки са още “Изкуства и култура” и “Спорт”.

Засилен интерес има към заниманията по шах, като в тях ще се включат над 3200 деца. Шахът се оказва третият най-популярен спорт за занимания по интереси след футбола и волейбола. Учениците в страната са поискали да спортуват още тенис и баскетбол. За първа година са сформирани групи по медийна грамотност и стилистичен анализ на медийната реч.

Освен училищата, организатор на занимания по интереси могат да бъдат физически и юридически лица – треньори, спортни клубове, читалища и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование