Всеки осми българин с хронично болни бъбреци

Диализните центрове у нас са 84

Всеки осми българин страда от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Пациентите с този проблем у нас са около 700 000-750 000 или близо 13% от населението. 90% от тях са с терминална бъбречна недостатъчност, а 3800 са на хемодиализа, която се провежда в 84 диализни центъра на страната.

Данните бяха изнесени в столичната УМБАЛ “Св. Анна” по повод Световния ден на бъбрека, който се отбелязва всеки втори четвъртък от месец март.

В световен мащаб ХБЗ засяга около 195 милиона жени по света и се е превърнало в осма водеща причина за болестност и смъртност сред представителките на нежния пол. Хроничната бъбречна недостатъчност рязко се проявява при бременните. Тя е проблем на отделителната система, който се появява в резултат на многогодишни инфекции или на автоимунни заболявания, обясни началникът на отделение “Диализно лечение” в “Св. Анна” д-р Красимира Ашикова.

Основният проблем е, че ХБЗ води до хронична бъбречна недостатъчност, която в терминалния стадий води до диализно лечение.

Добрата новина е, че преди само такива пациенти можеха да подават документи за трансплантация и да чакат, но от няколко години вече и пациенти, които са с ХБЗ, имат право на това, независимо дали са на диализа.

 

Статистика

Жените са по-често донори, не реципиенти

Най-голям е рискът при хронично болните

Жените са по-често донори, отколкото реципиенти на бъбреци. В световен мащаб две трети от пациентите с трансплантирани бъбреци са мъже и две трети от донорите са именно представителки на нежния пол.

Най-голям риск от хронично бъбречно заболяване има за диабетиците, пациентите със сърдечно-съдови заболявания, хипертониците, затлъстелите и страдащите от подагра, обясни доц. Светла Стайкова, началник на клиниката по диализа към ДКЦ “Св. Марина” във Варна. Тъй като “бъбреците мълчат” и липсва изявена ранна симптоматика, често увреждането им се установява късно, предупреди проф. Валентина Маджова, управител на лечебното заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве