Всеки трети българин няма пари за кръчма с приятели

Графика: Евртостат

Около 30% от българите не са можели да си позволят събиране с приятели на заведение заради финансови проблеми.

Около 26 на сто от българите под 25-годишна възраст, други 28 на сто от работещите българи на възраст 25-64 години и над 45 процента от по-възрастните ни сънародници - не са били в състояние да се изкушат от почерпка с приятели или семейства именно поради финансов недоимък.

Данните са от анализ на „Евростат”, цитиран от БТВ, за материалните лишения, които са съпътствали европейските домакинства през 2014 г.

Според същия анализ около 37% от българите не са били в състояние да си позволят редовна почивка или отдих отново поради финансови причини. По този показател почти всички възрастови групи събират почти еднакви проценти - младите под 25-годишни българи (38 на сто), работещите българи (28 на сто) и възрастните българи (34 на сто) - са нямали възможност за редовна почивка поради липса на пари през 2014 г.

Анализът сочи още, че лишен от средства за питие и вечеря навън е един на всеки 10 европейци. Пак поради липса на финанси 1 от всеки 6 европейци не е бил в състояние да си позволи и редовна почивка.

В дъното на класацията с най-ниски финансови възможности за почерпка с приятели са били унгарците и румънците - съответно 36 на сто и 35 на сто.

Проучването на Евростат за тези материални лишения на европейските граждани, е своеобразен източник за сравнителни статистически данни за разпределението на доходите, бедността и условията на живот в страните на ЕС-28.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари