Всеки трети германец се страхува от военен конфликт с Русия

Напрегнатите отношения между Запада и Москва провокират широк страх сред германските граждани от военен конфликт, и каквито и да са плановете на НАТО, тези опасения няма да се разсеят. Това показва проучване на Forsa, цитирано от националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Съгласно данните от проведеното изследване една трета от германците се страхуват от въоръжен конфликт с Русия. Сред симпатизантите на "Алтернатива за Германия" това опасение е дори по-широко разпространено: 63 % от поддръжниците на партията на Фрауке Петри допускат, че сблъсъкът с военните сили на Руската федерация е напълно възможен.

Независимо, че по-голямата част от гражданите на ФРГ (64 %) не споделят тези опасения, 51 % са на мнение, че отношенията с Москва са далеч от добри. За цели 41 % те дори са откровено лоши. Едва шест на сто от анкетираните изобщо не виждат проблем между Изтока и Запада и твърдят, че отношенията им са добри.

Макар отношенията между Русия и Запада да са обремени от години, напрежението се изостри след анексията на Крим.

Федералното правителство в Берлин е ангажирано с диалог с Москва в т.нар. нормандски формат - нещо, което се подкрепя от 84 % от германците. Едва 14 % са убедени, че преговорите с руския президент Владимир Путин са безсмислени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия