Всеки трети с по-ниска пенсия

57% ще получат увеличение заради новата формула за изчисление на парите

Проверяват за фалшиви трудови книжки

Всеки трети ще получава по-ниска пенсия заради новата формула за изчисляване на пенсиите. Това показва предварителен анализ на Националния осигурителен институт. В него са участвали 67 881 осигурени лица, на които от НОИ са изпратени уведомителни писма през 2018 г., че им предстои да навършат изискуемите години за пенсия през следващата година.

Изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент води до увеличение в размера на пенсиите при 56,8% от обхванатите лица, без промяна остават 11,9%, а при 31,3% се получава намаление, съобщиха от НОИ.

От тази година в пенсионната формула се взима предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. без да се включват трите най-добри години от времето преди това.

По-ниска пенсия ще взимат предимно хората, които в периода 1997-1998 са се осигурявали върху по-ниски доходи, обясняват данните от НОИ.

Оттам изчисляват, че от гледна точка на бюджета, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9,1 млн. лв. за 2019 г., което е само 0,09% от общия разход за пенсии.

По-рано социалният министър Бисер Петков обяви, че формулата за изчисляване на пенсиите ще бъде сменена, ако анализът на НОИ покаже, че ощетява възрастните хора.

“Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи, и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя”, коментира Петков. Министърът обяви още, че започва проверка по сигнала за издаване на нерегламентирани трудови книжки с фалшиви формуляри. Ако има престъпление, ще бъде сигнализирана прокуратурата”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България