Все още не е късно за прилагане на противогрипна ваксина

Вирусните респираторни заболявания тази есен, макар и по-късно от обичайното, започнаха да зачестяват и да пълнят отделението по педиатрия в УМБАЛ-Пловдив, макар че все още няма епидемична или предепидемична обстановка, съобщи неговият началник д-р Анеса Георгиева. Според нея в момента има "смесване" между т.нар. летни и есенно-зимни вируси и медиците лекуват малки пациенти, както с повръщане и разстройство, така и други със симптоми от дихателната система - болки в гърлото и кашлица.

Общото за всички е повишената температура, неразположение, със или без втрисане. Доброто в случая е, че пациенти с типична характеристика за грипна инфекция почти липсват, а при тях усложнения като бронхити, пневмонии и други са по-чести и тежки.

"Пикът на инфекциите очаквам за бъде в края на януари. Затова все още не е късно за прилагане на противогрипна ваксина или за профилактика с противовирусни и имуностимулиращи средства", съветва педиатърът д-р Анеса Георгиев. Според нея тези мерки са изключително нужни на децата от ясли, детски градини, училища и изобщо на всички, които живеят в колективи. Те обаче трябва да бъдат назначени от лекар-специалист педиатър или личния лекар, който познава здравословния статус на малчугана и на семейството му.

"Много е важно да не се провежда самолечение, особено пък антибиотично, за да се избегне риска от създаване на резистентност, да се намалят усложненията и да се предотвратят нежелани странични ефекти. И още нещо важно - не бива болни деца да посещават ясли, градини и училища, защото така инфекциите непрекъснато се препредават и се създава порочен кръг, допълва известната пловдивска лекарка. И припомня, че в сезона на настинките и грипа не трябва да се забравят и правилата за пълноценно хранене - достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци в съчетание с млечни, месни белтъци и риба, както и хигиенните навици - ръцете да се мият редовно, да се проветряват затворените помещения, да се избягват масови събирания, както и прекомерно охлаждане.

Към тийнейджърите д-р Анеса Георгиева отправя специално предупреждение - да не се предприемат драстични диети за отслабване, защото те могат да доведат до "срив на имунната защита".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве