Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Все повече туристи от Азия посещават винарските изби около Пловдив с цел винен туризъм. В Старосел - меката на червените вина, избите предлагат на посетителите винени турове и уроци по дегустация.

Все повече хора придобиват култура за пиене на вино, затова и туристите от България и чужбина се увеличават, отчитат от една от големите винарски изби в района. Там се отглеждат над 2000 декара лозя, а за миналата година са произведени над милион бутилки вино, информира БНТ.

"Миналата беше много интересна, защото качеството на гроздето, което събрахме беше наистина много хубаво, но реколтата беше по-малка като обем. И очакваме, че ще получим едни наистина много хубави вина", каза Теодора Тренева – управител на комплекс за винен и спа туризъм.

Всяка година технолозите на избата произвеждат нови вина, които стават хит на пазара. "Тази година изчакахме едно вино, което се казва „винено съкровище“. Чакаме го вече четвърта година. Тази година 1000 бутилки от него са готови. Вино от няколко сорта, купажно, но е гледано дълго в дъбова бъчва. Отлежало вино. Изключително, с много интересен характер", добави Тренева.

Въпреки добрата гроздова реколта, винопроизводителите от региона искат повече финансова помощ от държавата. За да бъде конкурентоспособен на пазара секторът има нужда от субсидии за въвеждане на нови технологии, оборудване и обучение на кадри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България