Все повече туристи от цял свят избират София

Със своето уникално културно-историческо наследство, богат събитиен календар и отлично географско положение София привлича все повече посетители от цял свят. Това каза зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов по време на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се провежда в столицата, пише Агенция "Фокус".

„За мен е чест да ви приветствам в столицата на България, един от най-старите градове в Европа. Със своето уникално културно-историческо наследство, богат събитиен календар и отлично географско положение София привлича все повече посетители от цял свят“, заяви зам.-кметът.

„През последните години полагаме максимални усилия, за да превърнем София в привлекателна туристическа дестинация. Инвестираме средства, европейски и държавни, в културно-историческото наследство на Древна Сердика. През последната година само в разкриването на нови обекти са инвестирани 6,7 милиона лева. Целта ни е да утвърдим София като дестинация на исторически и културен туризъм и активен участник в международния културен обмен“, посочи още столичният зам.-кмет.

„Както знаете София е обявена от ЮНЕСКО за творчески град на киното. Столицата ни е притегателен център за изява на младите творци и тяхното професионално развитие. Всяко година Столична община отделя над 4 милиона лева за подпомагане дейността на творците и неправителствените организации“, подчерта Барбалов. Той отбеляза, че културните и творческите индустрии имат 8% дял в икономиката на града.

„По този начин София се нарежда сред първите 10 столици в ЕС по дял на творческите и културни индустрии в икономиката на града. Събития от такъв мащаб като този конгрес в София ще допринесат за популяризиране на българската столица като атрактивна туристическа дестинация с огромни възможности за развитие на културно-историческия туризъм“, заяви още зам.-кметът Барбалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България