Все повече частници не искат горите си

Все повече са частниците, които не искат да стопанисват горите си и заявяват желание да ги продадат. Общо 295 такива заявления са постъпили в ЮЗДП за продажба.

Това е с близо една трета повече от броя на подадените заявления при първата кампания на МЗХГ през 2016 г.

На 15 януари т.г. изтече крайният срок за прием на документи във втората подобна процедура. Най-голям е интересът за продажба на частни гори, попадащи на територията на държавните горски стопанства в София, Тетевен, Невестино, Сливница, Кюстендил, Благоевград, Костенец, Дупница и др.

Целта на кампанията, която стартира на 1 октомври м.г., е комасация на терените и по-добро стопанисване на горите, тъй като най-тежките нарушения и незаконни сечи се извършват предимно в частни имоти. Общата площ на поземлените имоти, които могат да бъдат предложени от един и същ собственик за закупуване, не може да надхвърля 50 дка в рамките на една процедура.

Разглеждането на приложените към заявленията документи, оценяването и класирането на поземлените имоти, посочени в тях, предстои да бъде извършено на три етапа в предвидения двумесечен срок от комисия, определена със заповед на директора на ЮЗДП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони