Всички срещу Хамилтън

Mercedes' British driver Lewis Hamilton gets out of his car at the end of second practice session of the Formula One Australian Grand Prix in Melbourne on March 24, 2017. / AFP PHOTO / SAEED KHAN / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE

Според предварителните прогнози новият сезон във Формула 1 може и... да не започва. Люис Хамилтън е сигурният нов шампион, а останалите са осъдени цяла година да му дишат прахта по пистите из цял свят. „Мерцедес“ отново се очертава като най-силния тим, а вече липсва и вътрешната конкуренция. Шампионът Нико Розберг се оттегли, а на мястото му е Валтери Ботас.

Всичко зависи от мен и мога да ви кажа, че няма да съм №2“, закани се финландецът. Но едва ли той ще успее да се противопостави на трикратния световен шампион в качеството си на нов в тима.

Хамилтън пък се закани, че ще се опита да реши рано сезона с поредица силни резултати в първите състезания. Но в спорта няма нищо сигурно, а и подобно развитие напълно би съсипало сезона в момент, в който Формула 1 отчаяно се бори да запази аудиторията си. Новите собственици от американската компания „Либърти Медия“ са специалисти в шоубизнеса, а „кралските гонки“ са най-вече шоу.

В дните преди дебютния старт на сезона се появи и първата пръчка в колелата на „сребърните стрели“. Очаква се ФИА да разпореди по настояване на „Ферари“

промени в окачването на болидите на „Мерцедес“ и „Ред Бул“, тъй като някои от елементите не отговаряли на новите правила.

За да сложат обаче Хамилтън на място, останалите имат нужда не само да го направят по-бавен, но и да излъчат някой, който да пресече финала преди него. Дали това ще е надеждата на тифозите Себастиан Фетел, Лудия Макс Верстапен или „вътрешният враг“ Ботас, предстои да видим на пистата.

Стрелата“ на Люис полетя

Прогнозите, че Люис Хамилтън ще е без конкуренция тази година, поучиха нов аргумент след първите свободни тренировки преди Гран при на Австралия тази неделя. Асът на „Мерцедес“ бе най-бърз и в двете сесии на пистата „Албърт Парк“, като във втората свали 0,6 сек от времето си от първата. Времето му - 1:23,620 минути, е само с 1 десета по-слабо от рекорда на пистата, поставен от Себастиан Фетел (тогава с „Ред Бул“) в квалификацията през 2011 г. Така стана ясно, че новите коли могат да съперничат на най-успешните модели в историята на спорта.

Хамилтън е в своя собствена лига - заяви шефът на тима Тото Волф. - Темпото му в една обиколка беше фантастично, а освен това ултрамеките гуми издържаха цели 17 тура на колата му.“

Другият пилот на „сребърните стрели“ Валтери Ботас бе втори сутринта, но следобед отстъпи позицията на Фетел („Ферари“). Двамата са на повече от половин секунда зад Хамилтън, а четвърти на близо секунда е Кими Райконен („Ферари”). Двете коли на „Ред Бул“ след трето и четвърто място в първата сесия отстъпиха до пето и шесто следобед, а и в двата случая местният любимец Даниел Рикардо беше по-бърз от Макс Верстапен.

Доста сме бавни и в момента изобщо не мисля, че мога да се боря за победа“, оплака се Лудия Макс.

Джолиън Палмър („Рено“) направи първата катастрофа за сезона, а Фелипе Маса („Уилямс“) се прибра предсрочно в бокса след повреда в скоростната кутия. На този фон може да се нарече успех представянето на „Макларън“ - цял ден без проблеми и прилично 12-о място за Фернандо Алонсо с по-малко от 3 секунди изоставане.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт