Всички фасади в Тютюневия град в Пловдив с идентичен вид според нова наредба

Всички фасади на сградите в така наречения Тютюнев град в центъра на Пловдив трябва да имат идентичен вид, предвижва нова наредба, която се регулира строителните и ремонтни дейности в цялата зона, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

„В Министерството на културата всяка седмица в Министерството на културата се правят регулярни срещи за бъдещето на Тютюневия град. Очаква се до средата на септември да бъде издадена наредба, която да регулира и строителните и ремонти дейности в цялата зона, като ще има и отделна част, която да регламентира вида на фасадите, които трябва да имат идентичен вид. Очаква се всички сгради паметници на културата в Тютюневия град да бъдат възстановени изцяло, след като приключи тяхното укрепване. В ресорните институции дори вече е внесен проект за възстановяването на опожарените точно преди една година тютюневи складове на Кудоглу на улица „Иван Вазов” от фирмата собственик „Р.И.П.А.”, допълни градоначалникът Тотев.

В проекта било заложено първият етаж да е с обществени функции – галерия, магазини, ресторант, а горните етажи ще са за жилищно строителство.

Кметът на Пловдив разкри още, че чака всеки момент решение на Министерството на културата, с което бившото кино „Космос” ще бъде обявено за паметник с местно значение. Така емблематичната сграда на ул. „Гладстон” ще бъде с гарантирано предназначение – място за култура, и след 10 години. На финалната права в Министерството на културата е и разрешението за площад „Централен”, допълни кметът на Пловдив.”

Проблемът там е, че старата Цар Симеонова градина е стигала почти до Централна поща и за да се стартира изграждането на нов тип площадно пространство, са необходими съответните разрешения от Министерството на културата”, уточни Иван Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България