Всичко от историята на фотографията в Европа на едно място

Третата и последна част от енциклопедията "История на европейската фотография" бе представена снощи в музея "Албертина" във Виена.

Инициативата за създаване на тритомна история на фотографията, в която подробно да са представени всички европейски държави, започва преди десет години от Ценралноевропейския дом на фотографията в Братислава. Луксозното издание е първият досега опит за толкова пълно събиране и представяне на историята на фотографията.

Сред създателите на поредицата книги - историци, куратори, изследователи и художествени критици от целия континент, на церемонията присъства и шефът на фотоотдела на в. "Труд" Цветан Томчев, който е автор на частта за България в третата част (1970-2000).

Йордан Йорданов, Иво Хаджимишев, Шаварш Артин, Иван Григоров, Мисирков и Богданов, Гаро Кешишян, Петър Абаджиев, Петра Атанасова и др. са измежду нашите фотографи присъстващи в текста на Цветан Томчев, който преподава фотожурналистика в НБУ.

Премиерата бе в рамките на австрийския фестивал за фотография Eyes on, който е и един от най-големите в света. Тази вечер уникалната енциклопедия ще бъде представена в Националната художествена галерия в Братислава.

Трите части на "История на европейската фотография", общо шест книги, могат да бъдат поръчани от онлайн дистрибутори, като общата им цена е 300 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура