ВСС определи като недопустим опита на Лозан Панов за намеса в избора на нови членове на съвета

Пленумът на Висшия съдебен съвет с 11 гласа „за“ и 7 „против“ определи като недопустим опит за намеса от страна на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов изискването на информация относно проведени общи събрания в съдилища за обсъждане на избора на членове на ВСС от квотата на съдиите и предлагане на кандидатури, както и изискването на протоколи от такива събрания.

Това съобщиха от пресцентъра на ВСС след днешното заседание.

Пълният текст на съобщението:

Решението бе взето след изслушване на председателите на апелативните съдилища в гр. Пловдив, гр. Варна, гр. София и гр. Бургас и дебати продължили повече от 4 часа.

Административните ръководители на апелативните съдилища, от които председателят на ВКС е изискал информация и копия от протоколите на проведени Общи събрания на съдиите, свързани с предстоящите избори за членове на ВСС от квотата на съдиите бяха поканени, след като на последното си заседание Пленумът отложи вземането на решение до провеждане на тяхното изслушване.

Становища във връзка с издигането на регионален принцип, на кандидатури за изборни членове на ВСС от квотата на съдиите представиха Магдалена Иванова – председател на Апелативен съд – Пловдив, Ванухи Аракелян – председател на Апелативен съд – Варна, Даниела Дончева – Апелативен съд – София и Деница Вълкова – Апелативен съд – Бургас. В изслушването не участва председателят на Апелативен съд – Велико Търново, който в писмо до Пленума на ВСС е посочил, че в периода 11-12.05.2017 г. е в платен годишен отпуска и е изложил личните си съображения, че като кандидат за член на ВСС не е редно да взема отношение по въпроси засягащи предстоящите избори.

Административните ръководители отговориха на въпроси свързани с организирането и провеждането на срещи между председателите на апелативни съдилища, както и между тях и председателите на окръжните и районни съдилища в апелативните райони за провеждане на общи събрания и подкрепяне на единни кандидатури на регионален принцип.

Изяснен бе въпросът дали медии са изисквали информация във връзка с общите събрания, от кого е търсена такава и предоставени ли са отговори.

Административните ръководители заявиха, че не са оказвали натиск за участие/неучастие на съдии в проведените общи събрания, за подкрепа/неподкрепа на номинирани кандидати, вкл. за издигане на конкретни кандидатури.

Изразена бе личната позиция по отношение писмото на председателя на ВКС, с което е изискана незабавна информация за проведени Общи събрания и протоколите от тях. Уточнено бе, че на места проведените Общи събрания не са протоколирани, а на други има изричен отказ на административен ръководител искането на определени медии за достъп до информация по ЗДОИ и този отказ не е обжалван.

Сред обсъжданите въпроси бяха комуникацията между административните ръководители и председателя на ВКС, усещане за оказан натиск чрез изисканата информация, наличието на негативна кампания по отношение на кандидатурите за изборни членове на ВСС от апелативните райони.

Обсъждането на темата бе инициирано от 12 членове на ВСС по повод проведени общи събрания в съдилищата, свързани с предстоящите избори за членове на ВСС от квотата на съдиите и последващи действия от председателя на ВКС.

На 05.04.2017 г., пет дни преди крайния срок за предложения за изборни членове от квотата на съдиите председателят на ВКС е изпратил писма до административните ръководители на Апелативен съд Бургас, Апелативен съд Велико Търново, Апелативен съд Пловдив, Окръжен съд Хасково, Районен съд Харманли и Районен съд Димитровград, с искане незабавно, още в същия работен ден, да го уведомят, дали е провеждано общо събрание на съдиите в съответния град, свързано с обсъждане на избора през 2017 г. на членове на ВСС и предлагане на кандидатури. Поискани са били копия от протоколите от такива общи събрания, със заличени имена на изказалите се съдии, като не е ясен критерият, по който са подбрани съдилищата получили посоченото писмо. Според предложителите подобен подход представлява опит за явна и груба намеса в свободната воля на съдиите, още повече при неприключил краен срок за издигане на кандидатури и представлява негативна кампания срещу определен кандидат. Действията на председателя на ВКС са в пълно противоречие и със собствените му изявления пред медии – че не следва да се допуска намеса на административни ръководители в изборния процес и че трябва да се гарантира пълна свобода на избора на съдиите. В хода на дебата бе посочено, че получените протоколи са публикувани на сайта на ВКС на едва на 27.04.2017 г., в деня на заседанието на Пленума на ВСС, когато темата бе предложена за обсъждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право