Калпакчиев изхвърлен от дневния ред на ВСС

Съдийската колегия на Висшият съдебен съвет отряза Калин Калпакчиев и изхвърли две негови предложения от дневния ред. Едното беше опит да се налага цензура над неудобни медии. Със свой проект Калпакчиев поиска цялата съдийска колегия да възложи на председателя на Върховния касационен съд да осъди публикации в "Труд" и "БЛИЦ", в които се изнасят данни за корупция и да задължи журналистите да се разкаят за тях публично.  А пък постфактум да извика на съд авторите и главните редактори.

С 6 на 7 гласа"против" членовете на съдийската колегия не приеха внесената от него допълнителна точка с това предложение да влезе в дневния ред. Мнозинството в Съдийската колегия отхвърли и второто му предложение - да се обсъди процедурата и атмосферата на предстоящия избор на нов Висш съдебен съвет.

Калпакчиев се изяви като цензор по повод дописки, в които се коментира работата на съдия Мариана Георгиева от Софийския градски съд. Тази  в "Труд" е под заглавие " За вътрешното съдийско ( пред)убеждение." Той настоя Съдийската колегия да излезе със становище, в което да осъди публикациите, с които според него "недопустимо и неоправдано се накърнява професионалната репутация и достойнство на съдията Мариана Георгиева". После настоя колегията да изработи правила, по които да си взаимодейства с медиите.

В последвалото гласуване точките Калпакчиев не влязоха в дневния ред. А Галя Георгиева призова да не се обсъждат, след като не са влезли в дневния ред. "Ще ги внеса пак ", закани се вносителят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право