Всяко пето българче с наднормено тегло

Наблюдава се епидемия от затлъстяване в световен мащаб

Всяко пето българче е с наднормено тегло, а около 7 процента от децата у нас страдат от затлъстяване. Това заяви д-р Цветелина Тотомирова, ендокринолог във ВМА, на кръгла маса “Спортът, децата и бъдещето” в НСА.

По думите на специалиста в момента се наблюдава епидемия от затлъстяване в световен мащаб. От заболяването страдат близо три пъти повече хора спрямо 1975 година.

Д-р Тотомирова обясни, че поставянето на диагнозата за затлъстяване е лесно и на ранен етап лекарят може да установи дали има отклонение и да се вземат навременни мерки. Тя допълни, че затлъстяването не е само проблем на външния вид, но води и до значими медицински последствия, които могат да засегнат всички органи и системи в организма.

Децата със затлъстяване са и с по-ниска самооценка за себе си, могат да развият психически проблеми. Ендокринологът каза още, че освен заради прекален прием на храна, децата затлъстяват и заради обездвижване и прекалено застояване пред екрана на телевизора, компютъра или таблета.

На кръглата маса участва и президентът Румен Радев, който даде начало на инициативата “Спортувай с президента”. Той призова за развитието на масовия спорт у нас и то от най-ранна възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве