Всяко четвърто ромче не е стъпвало в училище

Едва едно от сто циганчета взима диплома за висше образование

Над 23% ромските деца никога не са посещавали училище и детска градина. Тези, които все пак влизат в клас, в повечето случаи се задържат в системата до четвърти клас и тогава процентът на отпадналите е малък. След това обаче до 12 клас само 3-4% от тези деца завършват средно образование, а само 1% - висше.

Тревожната статистика изнесе председателят на синдиката на българските учители Янка Такева в рамките на конференция, посветена на социализиране на децата от ромски произход в училището и обществената среда.

Основната причина за това според нея е, че за техните родители образованието не е ценност. Пътят за справяне с проблема са, от една страна, рестриктивните политики спрямо тези родители като спиране на детските надбавки и помощи от бюрата по труда, но също така и насърчаващите мерки спрямо ромите като обучения и включване в различни проекти.

Според последните данни 14 000 деца общо отпадат от образователната система годишно.

Статистиката показва, че броят на преждевременно напусналите системата на образованието постоянно нараства, като през 2013 г. техният процент е 12,5, през 2014 г. - 12,9 на сто, а през последната година вече 13,4.

Освен това една четвърт от завършилите основно образование не продължават към следваща степен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование