Втората група участници в 28-та Национална антарктическа експедиция заминава за ледения континент

Снимка: Архив

От Терминал 2 на летище „София“ в 19.05 часа с полет AZ 521 на компания „Alitalia“ заминава втората група участници в 28-ата Национална антарктическа експедиция. Това съобщиха от Българския антарктически институт. В нея участват учените: геологът д-р Стефан Велев, геофизичката д-р Гергана Георгиева, биоложката д-р Росица Янева, инженерът по комуникации Емил Иванов, лекарят д-р Иван Богданов, монголският геолог проф. дн Лхамсурен Дугержав и логистиците Севдалин Минчев и Георги Божанин.

Групата ще лети по маршрут София – Рим - Сантиаго де Чили – Пунта Аренас с граждански полети. В това пристанище, разположено на брега на Магелановия проток, към тях ще се присъединят архитект Пенка Станчева, която е ръководител на колектива спечелил проекта за изграждането на новия лабораторен блок, руския почвовед Евгени Абакумов, белоруския геофизик Павел Шаблика и колумбийските биолози Наталия Мачука и Джасон Алонсо, които също ще работят в нашата база.

От Пунта Аренас до съседния на о-в Ливингстън, о-в Кинг Джордж ще се лети със военен самолет на бразилските военно-въздушни сили. Последната отсечка до базата ни „Св. Кл. Охридски“ групата ще преодолее с чилийския кораб „Карпух“.

По сателитния телефон командирът на базата Драгомир Матеев съобщи, че първата група, която пристигна там на 24 ноември, успешно е разконсервирала всички инсталации и базата е готова да предостави оптимални условия за реализирането на научните проекти. Всички са в добро здраве и с нетърпение очакват новото попълнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България