Втори бронз за Бонева

ОТ Владимир Памуков, Боян Бойчев

Наши пратеници в Минск

Антоанета Бонева стана първата и единствена българка, спечелила медали в двете досегашни издания на Европейските игри – Баку 2015 и сега в Минск 2019. Родната звезда в стрелбата взе втори бронз, този път на 25 метра с пистолет. В същата дисциплина Бонева триумфира със сребро в Баку преди 4 години. Антоанета е единствената наша в индивидуален спорт с три отличия в историята на игрите.

Финалът на 25 метра беше повече от инфарктен. За разлика от неделя на 10 метра Бонева не започна силно, показвайки доста колебания на рубежа. Но в средата на битката изведнъж „наточи мерника“. Българката направи супер серия, изстрелвайки 13 поредни „десетки“ и излезе на второ място в класирането. До последния момент Антоанета се гони точка за точка с швейцарката Хайди Дитхелм и накрая се стигна до надстрелване между двете. Първа сбърка съперничката, но после нашата направи две грешки и остана с бронз. Дуелът за първото място бе от екстра класа. Олимпийската шампионка Ана Коракаки (Гърция), която води през цялото време, стартира с три точки преднина, но направи 4 грешки и Дитхелм предизвика ново надстрелване. Там обаче швейцарката не издържа, а Коракаки взе злато след среброто на 10 метра.

„Целта ми беше да се класирам за двата финала – каза радостната Бонева. – Медалите са бонус към тях. Много съм щастлива от представянето си на игрите в Минск. През цялото състезание имах само три-четири „деветки“. За жалост изстрелите ми от 10,1 – 10,2 не се зачитаха според регламента. Но в крайна сметка положителните ми емоции естествено са повече!“

Бонева вече има извоювана квота за олимпийските игри Токио 2020. С такава е и Мария Гроздева. Ветеранката, която има две олимпийски титли, остана 12-а и на двете дисциплини в Минск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт