Втори ден на ГКПП-Кулата мерят температурата на всеки идващ от Италия

Снимка: МВР/Архив

Втори ден екипи от РЗИ-Благоевград са командировани на ГКПП-Кулата, за да мерят температурата на всички, които идват от Италия.

Здравните работници дават 12-часови дежурства. За два дни са прегледани близо 100 души, но няма нищо притеснително, заявиха инспекторите.

Пътуващите попълват анкетни карти и получават консултация какви мерки да предприемат в случай на нужда и притеснение от зараза с опасния коронавирус.

"Засега всичко е спокойно и не са установени хора, които имат повишена температура или грипоподобни симптоми. Няма място за паника. Взета са всички мерки да не допуснем заболяването у нас", казаха от РЗИ-Благоевград.

До дни се очаква заповед от здравното министерство лекари и експерти да бъдат командировани и на ГКПП-Илинден. При нужда в помощ на служителите на РЗИ ще бъдат командировани и лекари от държавните и общински болници в района.

Проверките отнемат време и забавяне на потока на границата, не е много, но все пак, инспекторите трябва да си свършат работата.

В Петричката болница вече е създадено място, където при необходимост може да се изолират пациенти.

„Засега сме само тук, защото през Кулата е основният поток, който идва с фериботи от Италия. Може да получим подкрепа от специалисти на Югозападна болница. Ако установим хора с температура и оплаквания, имаме връзка със Спешния център в Петрич, може да осигурим изолация в инфекциозно отделение в Петрич. Винаги има опасност, но сме подготвени. Препоръчвам хората да имат вкъщи антивирусни препарати, защото коронавирусът е като всички останали. Всеки човек може да си купи и маска, но вече са изчерпани по аптеките”, казаха още от РЗИ. Обмисля се да се парти екип и на ГКПП-Илинден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България