Втори протест срещу лека присъда за убиец с резачка

Ïðè àðåñòà íà Ñòåôàí ìèíàëàòà ãîäèíà

За втори път в рамките на година шуменската прокуратурата протестира пред Апелативен съд-Варна присъдата на Стефан Стефанов, който уби съжителката си и наряза трупа й с моторна резачка.

Ужасяващият случай беше разкрит през лятото на 2016 г. През август миналата година Окръжният съд в Шумен за втори път е признал Стефан за виновен в това, че на неустановена дата в периода 13-15 август 2016 г. умишлено убил бившата учителка Галина, с която съжителствал и от която имал дъщеря.

Присъждат му 13 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Магистратите повторно оправдават подсъдимия, че убийството е извършено предумишлено. Стефанов е осъден да заплати на сина на убитата 100 000 лева обезщетение, както и близо 6000 лв. разноски по делото.

Установено е, че 49-годишната Галина е убита между 13 и 15 август в дома на подсъдимия. Жената е намушкана пет пъти с нож, два от ударите в шията били смъртоносни, придружени с остра кръвозагуба. След убийството подсъдимият намерил спестените от работа в Канада пари на Галина, купил с тях автомобил, с който да превози тялото на жертвата си, но катастрофирал.

Същият ден закупил и моторна резачка, за да разчлени трупа. За тленните останки купил и чували. Полицаи открили Галина в пет черни чувала след като синът й подал сигнал, че тя е неоткриваема.

Делото пред варненския съд се гледа в четвъртък и прокурорът от Апелативна прокуратура отново не поддържа протеста на колегите си от Шумен. Обвинителят намира, че колегите му не са мотивирали протеста, а първоинстанционната присъда е основана на сериозен анализ на събраните доказателства, установени и доказани по безспорен начин.

Прокурорът от Апелативна прокуратура намира, че няма основание да се твърди за умисъл при извършване на убийството и поиска да се потвърди присъдата на Окръжния съд в Шумен.

На противното становище е защитата на гражданския ищец и частен обвинител, който твърди, че има достатъчно доказателства за наличието на предумисъл за деянието. Адвокатът на сина на убитата жена намира, че Стефан е обмислил и планирал своите действия предварително.

Също като обвинението защитата на подсъдимия поиска от втората съдебна инстанция да потвърди присъдата на шуменския съд като справедлива, мотивирана и близка до максималния размер от 15 г., предвидени от закона. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2-месечен срок, съобщават от пресслужбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право