Втори фалстарт на дело за удавено в басейн момиче

Делото за смъртта на 13-годишната Сара Ернст, която преди близо 9 г. се удави в басейн на Златни пясъци, претърпя втори фалстарт. След като през юли 2018 г. Варненският окръжен съд го върна на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения, сега друг тричленен състав на съда прецени, че те все още са налице.

Фаталният инцидент с германчето се случи на 11 юли 2011 г. в басейна на хотел "Берлин" на Златни пясъци. Момичето било на почивка с баща си. Около 11,30 ч руска туристка забелязала, че то се дави и алармирала спасителя. Оказало се, че Сара е била засмукана от сифон на дъното на басейна.

С тежки травми тя била откарана в болница, където починала след няколко часа. За смъртта й, причинена поради немарливост, бяха обвинени проектантът на басейна Александър Г., строителят Кирил Я. и строителният надзорник на обекта Пламен К. Първоначално обвинение беше повдигнато и спрямо спасителя, но поради изтичане на абсолютната давност прокуратурата прекрати наказателното производство срещу него.

За престъплението законът предвижда от 1 до 6 г. лишаване от свобода. В разпоредително заседание в сряда магистратите отново върнаха делото на Варненската окръжна прокуратура с мотива, че тя не е представила доказателства за наследници на жертвата, което нарушава тяхното право да правят искания и възражения. Според НПК неиздирването и неуведомяването им за образуваното наказателно производство е съществено нарушение и е основание за прекратяване на съдебното производство, посочиха от ВОС.

Оттам посочиха и второ нарушение - че не са правени опити да бъде открит подсъдимият проектант на басейна Александър Г. На заседанието стана ясно, че по данни на неговата дъщеря той е починал в Канада през 2018 г., но пред съда не беше представен валиден смъртен акт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право