Втори шанс за втората пенсия

Предлагат до 300 часа извънреден труд за работниците, ако това е предвидено в колективния трудов договор.

Обмислят удължаване на срока за прехвърляне на парите от частните фондове в НОИ

До месец представят законодателни промени

Да бъде удължен срокът, в който бъдещите пенсионери могат да прехвърлят в НОИ партидите си, натрупани в частните пенсионни фондове. Това е едно от предложенията, които обмисля работната група, която подготвя промени в Кодекса за социално осигуряване, каза за “Труд” социалният министър Деница Сачева.

Предложението за удължаване на срока е на синдикатите. Дали това предложение ще бъде прието ще стане ясно до месец, докогато работната група трябва подготви законодателните промени.

В момента хората, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ до пет години преди датата на пенсиониране. Първото изплащане на парите от втория пенсионен стълб ще започне през 2021 г. За първите групи пенсионери срокът да прехвърлят парите си вече е изтекъл. В същото време те не са могли да направят информиран избор, защото не са готови промените в КСО, които уреждат методиката за изплащане на втората пенсия, каза председателят на социалната комисия към парламента Хасан Адемов. С удължаването на срока ще им дадем възможност да променят избора си, допълни той.

Според сегашната методика бъдещите пенсионери ще получават с 20% по-ниска пенсия от НОИ, защото ще взимат и втора пенсия от частен фонд. Анализи обаче показаха, че първите групи от новите пенсионери ще получат от двете пенсии по-малка сума, отколкото, ако взимат пари само от държавата. Тези хора ще бъдат най-потърпевши, защото имат малко натрупани средства в частните фондове. Размерът на втората пенсия ще бъде по-висок на следващите кохорти пенсионери, родени след 1965 г., заради по-големите натрупвания.

Няма да има 9-часова работна седмица, увери още министър Сачева. Дава се възможност извънредният труд да се увеличи до 300 часа, само ако това е прието при сключване на колективното договаряне, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес