ВТУ и Математическа гимназия провеждат национална олимпиада по компютърна математика

Факултет “Математика и информатика” към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ е организатор и домакин на V Национална студентска олимипиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков”. Това съобщиха от висшето училище.

Паралелно с олимпиадата ще се проведе и първото Национално състезание по компютърна математика за ученици, където факултетът е съорганизатор заедно с Профилирана природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ в старата столица.

Олимпиадата и състезанието ще се проведат в периода от 28 до 30 октомври. За пореден път олимпиадата привлича някои от най-добрите студенти в българските университети с бакалавърски и магистърски програми в областта на математиката, информатиката, компютърните науки и други сродни специалности, а тази година за първи път в България стартира подобно състезание и за ученици. Компютърната математика е сред задължително изучаваните дисциплини във водещите университети по света с такива специалности. Най-добрите състезатели по компютърна математика са и сред най-добрите студенти информатици. Знанията по компютърна математика дават допълнително и рядко срещано качество у бъдещите програмисти, което се оценява високо от софтуерните фирми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони