ВТУ обяви Национално ученическо състезание за философско есе

Снимка: ВТУ

Философският факултет на Великотърновския университет обявява в началото на 2020 г. Четвърто Национално ученическо състезание за разработване на философско есе. То се посвещава на 25-годишнината на Философски факултет, която ще бъде тържествено отбелязана през май 2020 г. Неговото първо Общо събрание е проведено на 19 май 1995 г.

Състезанието се провежда в две възрастови групи – 10-11 клас и 12 клас като оценките от него ще може да се използват от абитуриентите за кандидатстване в специалностите на Философски факултет (философия, психология, политология, национална сигурност) вместо оценката от ДЗИ по философски цикъл като за бала се взема по-високата. Специалност „Философия“ през 2018 и 2019 г. е втора в рейтинга на професионалните направления на МОН. Повече от 10 са нашите студенти, приети в последните години с оценки от Националното ученическо състезание за философско есе на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Предложените есета отново ще бъдат оценявани от компетентни комисии с участието на университетски преподаватели и учители. Проверката е анонимна като след оценяване се разкрива информацията за авторите. Оценката е точкова (до 100 т.) и се формира от четири показателя Ще бъдат връчени по три награди с грамоти в двете възрастови групи. Грамоти за добрата си работа ще получат и учителите на отличените ученици. Протоколите с приравнените към шестобална система оценки на класираните от първо до шесто място ще бъдат огласени на сайта ни. Сертификати за успешно представяне ще бъдат изпратени в РУО и училищата, за да могат учениците от първата възрастова група да ги ползват за кандидатстване за стипендии и да оценят своята подготвеност, а тези от възрастовата група на 12 клас могат да ги приложат при подаване на кандидат-студентски документи във ВТУ.

Най-добрите есета ще бъдат публикувани в сборник от Международната научна конференция „25 години Философски факултет на ВТУ", а авторите им ще бъдат поканени за награждаване и да ги представят лично в специален панел на Юбилейната конференция на Философски факултет на 15.05.2020 г. Тогава ще бъдат представен и Сборникът „Философия и критическо мислене“ на УИ „Св. Св. Кирил и Методий“, в който предстои да бъдат публикувани есетата на лауреатите от Третото национално ученическо състезание за философско есе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование