ВТУ подреди изложба за 85-годишнината на бившия ректор проф. Димитър Филипов

ВТУ

По негово време се въвеждат символите на вуза

Изложба, посветена на 85-годишнината от рождението на проф. Димитър Филипов, ректор на Великотърновския университет (1971-1979 г.), бе открита в музея на вуза. В нея са включени снимки от живота и дейността му, дипломи за завършено средно и висше образование, дипломи за придобити научни степени и звания, негови ръкописи и книги, поздравителни адреси, телеграми, ордени, медали и др.

В постоянната експозиция са представени най-значимите отличия, които е получавал през годините. Всички те са част от голямото дарение, предоставено на музея от семейството на проф. Димитър Филипов.

Доц. д-р Анка Игнатова, преподавател в Историческия факултет и уредник на музея, разказа за идеята за тази експозиция, за живота и дейността на проф. Димитър Филипов. Събитието почетоха ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, ректорите от предишни мандати доц. д-р Владимир Попов и проф. Иван Харалампиев, зам.-ректорът чл.-кор. проф. Стоян Буров, които споделиха спомени за него, подчертаха огромния му принос и заслуги за успешното развитие и утвърждаване на Великотърновския университет. На събитието присъстваха преподаватели, студенти, служители, както и близки на проф. Д. Филипов.

Проф. Димитър Филипов е най-младият ректор на Университета. През 1971 г., когато е на 39 години, е избран за ректор на Великотърновския университет. По време на управлението му е разширена материалната база на университета, построена е аулата и учебен Корпус 1, въведени са символите на Великотърновския университет-герб, почетни знаци, официално е открит паметникът на „Св. Евтимий Патриарх Търновски“, обявен е първият почетен доктор на учебното заведение – д-р Светослав Рьорих.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура