ВТУ представи в Италия изложбата „България и Европа – познати и непознати“

Проявата е по повод на Българското председателство на Европейския съюз

По повод Българското председателство на Европейския съюз и патронния празник на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“В периода 14 - 21 май в JRC (Съвместен изследователски център на ЕС), Испра, Италия , бе открита изложба „България и Европа – познати и непознати“.

В експозицията са показани шрифтови табла и стенописни постери на студенти, докторанти и преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, катедра Графичен дизайн и визуална комуникация и катедра Стенопис.

От българска страна в събитието участваха: доц. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор по международната дейност на Великотърновския университет, доц. Борис Желев, декан на Факултета по изобразително изкуство, доц. Владимир Аврамов, зам.-декан по международната дейност на Факултета по изобразително изкуство, доц. д-р Владимир Владов, зам.-декан по учебната дейност на Филологическия факултет и доц. Пеньо Пенев.

Общото синергично послание на типографските и калиграфски експерименти и на стенописните реализации, релевантни на темата, е да презентират едно от най-значимите постижения на българския интелектуален потенциал - създаването на кирилицата (eдна от трите официални азбуки в EU) и проявите ? в съвременното българско изобразително изкуство.

Изложбата поставя акцент върху духа и естетиката на Българската кирилица. Показва нейните съвременни форми, вървящи ръка за ръка с традицията. Именно в духа на традицията са показани и авторски монументални реализации в жанровете светска и сакрална живопис – стенописи, мозайки и витражи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа