ВТУ чества 55-годишнина

Великотърновският университет "Св.Св.Кирил и Методий" на 11 май чества за 55-ти път своя Патронен празник.

"До 2000 г.той се празнува на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 11 май 2000 г., по предложение на тогавашния ректор проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, Патронният празник започва да се чества на Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Само на този ден се изнася и Патронната икона от ректорския кабинет. Неин автор е доц. Евгени Николов, понастоящем декан на Православния богословски факултет. Наскоро след създаването на Православния богословски факултет доц. д-р Владимир Попов, ректор на Университета по онова време (1991 – 1995) г., решава да се направи икона на патроните на Великотърновския университет светите братя Кирил и Методий. Рисува я Евгени Николов. Патронната икона е умалена реплика на иконата Св. св. Кирил и Методий, просветители български от царския ред на иконостаса на Рилския манастир. Иконографията на патронната икона е нетрадиционна – и Кирил, и Методий са изобразени като архиереи", обясняват от великотърновския ВУЗ.

От създаването си и до днес ВТУ се развива в контекста на традицията на блестящата Търновска книжовна школа. Хуманитарните науки, които определят облика на Великотърновския университет, са преди всичко национални науки, изконно свързани със съдбата на българския народ – в неговото многовековно историческо развитие и съвременно състояние. В момента в университета се обучават 10101 студенти от България и чужбина в трите степени – бакалавър, магистър и доктор. За новата учебна 2018/2019 г. вече са се записали 72 в държавна поръчка и 12 – в платено, а 624 души са запазили място в любима специалност в държавна поръчка и 13 – в платено обучение.

Тържеството ще бъде открито с приветствие от ректора проф. д-р Христо Бонджолов. Внуците на основателя на Алма матер чл.-кор. проф. Александър Бурмов- Десислава Бурмова и Александър Бурмов ще направят дарение за Музея на Университета.

Академично слово за светите братя Кирил и Методий, за развитието на учебното заведение през изминалите над пет десетилетия, ще произнесе проф. д-р Радослав Радев, председател на Общото събрание. Проф. д-р Пламен Павлов ще получи Почетния знак на Ректора за своя изключителен принос за издигане на авторитета на Великотърновския университет.

След благослова на Великотърновския митрополит Григорий ректорът проф. д-р Христо Бонджолов и внуците на проф. Александър Бурмов ще засадят дъбово дръвче до Паметника на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, като символ на непреходната духовност и сила на ВТУ.

Студенти от специалност Педагогика на обучението по музика с преподавател проф. Сребра Михалева ще се представят с концерт.

От 14,30 ч. същия ден изтъкнатата българска лингвистка проф. д.ф.н. Стефана Димитрова ще изнесе лекция за „Ролята на ракурса в лингвистичните изследвания (исторически преглед, актуални подходи)“. Лекцията се посвещава на 55-годишнината от основаването на Великотърновския университет и неговия патронен празник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България