ВУЗ върна историята 30 години назад

Техническият университет във Варна нареди изложба с първите си компютри

Уникална изложба на първите компютри, с които са се подготвяли студентите от първия випуск, нареди Техническият университет във Варна. На пишещи машини и на "Правец" са работили през 80-те години изучаващите специалността "Изчислителна техника".

"Спомням си как през 1986 година си пишехме дипломните работи на пишеща машина, моята я подготвих през 1988 г. на "Правец", върна лентата назад ректорът на ВУЗ-а проф. Росен Василев. Приемници на старата специалност сега са катедрите "Компютърни науки и технологии" и "Софтуерни и интернет технологии".

Преподавател и негови студенти от университета за първи в България правят връзка с интернет през 1987 година. Само десетина години след световния старт на Интернет в САЩ преподавателят инж. Драгомир Славов, дипломантът му инж. Даниел Калчев и още трима негови състуденти правят първите стъпки към интернет пространството у нас.

Празниците по случай годишнината на кадетрата ще приключат с поредното издание на най-дълго просъществувалия Startup Weekend в България. Очакват се над 100 бъдещи и настоящи предприемачи, които в рамките на почти три дни ще могат да претворят иновативната си идея в бизнес и да получат помощ от дългогодишни професионалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони