Вулкан във Филипините изхвърля пепел за втори пореден ден

Най-активният вулкан във Филипините, Майон, изхвърли пепел и пара за втори пореден ден. Хиляди местни жители избягаха от домовете си, предаде БТВ.

Второто поредно повърхностно изригване на Майон – вулкан в провинция Албай, на 330 км южно от Манила – продължи около пет минути и се случи тази сутрин, заяви Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

„Образува се сивкава пара и стълб от пепел, които до голяма степен останаха скрити заради обвилите вулканичния кратер облаци”, заяви институтът. „Разнесе се и миризма на сяра, а тътените от вулканичната дейност са били чути от местните жители.”

Институтът повиши вчера степента на тревога за Майон на втора, след като стана факт първото повърхностно изригване. При него се образува стълб от пепел с приблизителна височина от 2500 м.

Институтът заяви още, че на обществеността силно се препоръчва да бъде бдителна и да се въздържа да навлиза в 6-километровия радиус на опасната зона, за да се намали във възможно най-голяма степен рискът от внезапни изригвания, падания на камъни и свличания на земни маси.

От вчера над 2200 жители на градовете Гинобатан, Камалиг и Анолинг са избягали от домовете си, заяви говорител на полицията.

Разселените жители са настанени в училищни сгради, които са превърнати в евакуационни центрове.

Високият 2472 м вулкан е избухвал около 50 пъти от 1616 г. Последното му смъртоносно избухване е от май 2013 г., когато петима туристи загиват, а седем души са ранени.

Най-страшното изригване е през 1814 г., когато загиват над 1200 души, а населено място е погребано под вулканична кал. При избухване през 1993 г. загиват 79 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия