Вучич: Зачитаме интересите на САЩ, Европа, Русия, но зачитаме и интересите на Сърбия

При неотдавнашното си посещение в Белград заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Ий ни предаде послания, които са трудни за нас, но не са нови, заяви сръбският президент Александър Вучич на пресконференция днес, цитиран от Танюг.

"Хойт Ий е сериозен политик, който предаде трудни послания за нас, но които не са нови. Тонът /на срещата/ беше може би малко по-висок, затова и аз с една октава по-силно защитих интересите на Сърбия", заяви Вучич. Той подчерта, че вършел работата си честно, сериозно и отговорно.

"Чрез повече теми говорех за независимостта на Сърбия, за суверенното право на гражданите на Сърбия да бъдат питани за бъдещето си много повече, отколкото някои други, и изглежда, че имах добри аргументи за това", каза Вучич. Той добави, че неговият кабинет заедно с американската страна работел за консенсус по текста на съобщението за медиите и че първият текст, предложен от сръбската страна, бил "много по-брутален и подкрепял това, което наистина се случило на срещата".

"Бях убеден, че американскта страна очакваше Сърбия да обвие в опаковка съобщението за срещата. Моите отговори обаче бяха аргументирани и цивилизовани", каза Вучич. Той обяви, че утре вечер, при гостуването си в телевизия Пинк, ще съобщи подробности от разговора с Ий.

"Америка е важен партньор за Сърбия. Трудно можем без добри отношения със САЩ да разчитаме на просперитет. Но каква страна ще бъдем, ако не запазим свободолюбивия си дух. Зачитаме интересите на САЩ, Европа, Русия, но зачитаме и интересите на Сърбия", заяви Вучич, добавяйки, че сръбските медии са ориентирани "към един от двата стола" - руския или американския, но смята, че 50 процента от гражданите са за независима Сърбия.

До края на годината ще бъде утвърдена границата между Сърбия и Босна и Херцеговина, обяви още Вучич, цитиран от БТА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия