Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Сръбският президент Александър Вучич пристигна на посещение в Косово, където ще разговаря с косовските сърби в северната и централната част на страната. Визитата му е по повод на убийството на местния политик от сръбски произход Оливер Иванович в Косовска Митровица миналия вторник.

В манастира "Банска" Вучич призова сърбите в Косово да не напускат земята, на която живеят от векове. „Моето послание към сърбите в Косово и Метохия се състои в това, че те трябва да се справят с трудностите и да останат по своите родни домове“, каза Вучич. „Сръбската държава е помагала и ще продължи да помага още повече в бъдеще. Няма да изоставим нашите земи, където сме живели винаги“, добави сръбският президент.

Той отбеляза, че правителствотов Белград финансира 170 проекта в 42 църкви и манастири в Косово. „Искам да благодаря на всички сърби в Косово и Метохия за тяхната смелост, упоритост и воля да пазят своята родина Сърбия и своите семейства“, подчерта той. Двудневната визита на Вучич в Косово преминава на фона на убийството в Косовска Митровица на сръбския политик Оливер Иванович.

Следобяд сръбският президент пристигна в град Косовска Митровица. Там той  положи венец на мястото, където беше убит Иванович. Тази вечер Вучич ще пристигне в околностите на Прищина, където ще посети манастира "Грачаница". Около него има сръбски анклав, в който живеят 835 сърби. Вторият ден от визитата ще бъде закрит за медиите.

321163_vucicumanastiru_ff

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа