Вучич: Оставката на Рамуш Харадинай е политически трик

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че оставката на Харадинай е "политически трик", с който той иска да получи още по-голяма популярност, да смаже своите противници, "да се представи като юнак, който се бори за Косово". Същевременно имате нескритото мълчание на международната общност за престъпленията, които са извършени срещу сърби, но и срещу неалбанското население, заяви Вучич на специална пресконференция по повод оставката на премиера на Косово Рамуш Харадинай.

Той посочи, че предвижданията на сръбската страна са Харадинай идната седмица да отиде в Хага и да го пуснат след 48 часа, неговата популярност да се удвои, а на другите да спадне. С това той желае да си осигури убедителна победа на изборите, които, както стоят нещата, ще са в края на септември или началото на октомври, посочи сръбският президент. Според него ще се формира мнозинство без Сръбска листа, тъй като това ще бъде "голямо албанско обединяване".

Вучич изтъкна, че докато това продължава, диалогът няма да бъде възможен, а митата няма да бъдат премахнати. Сръбският президент изтъкна, че Сърбия иска мир, ще настоява диалогът с албанците да продължи и ще се постарае да разговаря с други балкански лидери за обединяване на Балканите в икономически съюз.

Вучич заяви още, че Сърбия трябва да реагира на това "спокойно, премерено, трезво и без еуфория", съобщава белградският вестник "Блиц", цитирана от БТА.

Разбирам очакванията на народа от задоволяване на нуждата за справедливост. Причина за радост и еуфория няма, ще разгледаме всички факти и последици, които идват след този акт, а особено как ще се отнасят албанците и международната общност към сръбския народ и Сърбия, заяви Вучич.

Той предупреди, че ще се стигне до хомогенизация на албанците и ескалация на омразата към сръбския народ, тъй като те възприемат сърбите като единствените виновници за това, което се случва на Харадинай, а и на Косово.

Вучич изрази опасения, че животът на сърбите може да стане още по-тежък заради това, но "те могат да разчитат на своята държава, на своята Сърбия".

Сръбският президент каза, че Сърбия се страхува, че това ще доведе до бъдещо отлагане на диалога, но и до продължаване на разпалване на идеите за Велика Албания.

Вучич подчерта, че Сърбия е посветена на диалога, но се страхува, че политическото развитие на събитията в Косово върви в посока на отлагане на диалога между Белград и Прищина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа