Вучич: Сърбия не може да признае Косово в сегашните му граници

Снимка: Архив

Сръбският президент Александър Вучич изключи в интервю за виенския всекидневник Der Standard Белград да признае Косово в сегашните му граници, цитира думите му сръбското радио „Б 92“.

Той добави, че е малко вероятно Белград да признае Косово изобщо, въпреки че каза, че е чул от САЩ, че ЕС е променил позицията си и може да поиска Белград да признае бившата си територия за самостоятелна държава.

На въпрос дали Сърбия някога ще признае Косово за равноправен член на международната общност, Вучич отговори, че това е труден въпрос за сърбите.

"Ние обаче искаме да видим какво казват те (преговарящите в Прищина) и защо го казват. Разбира се, ние искаме да чуем какво ще каже ЕС. Досега ЕС не е поставил предварителни условия за Сърбия", каза Вучич.

"Ние обаче чухме от американците, че това може да се е променило, но искаме да го чуем от нашите европейски партньори. Не мога да изключа, че ЕС ще се стреми към признаване, но досега не е направил това", обясни той.

Вучич каза, че идеята за ЕС е модел на споразумение между двете германски държави, без взаимно признаване, което, разбира се, както отбеляза, би било по-лесно за Сърбия.

На въпрос дали Белград може да признае Косово в рамките на съществуващите граници, Вучич каза: "Мога да ви кажа, че почти абсолютно го изключвам".

На въпрос дали това означава, че това може да стане само чрез промяна на границите или размяна на територии, той отговори, че не знае какво ще се случи.

„Не е много вероятно да признаем Косово. Не мисля, че това ще се случи, но не можем да затворим вратата за диалог. И двете страни трябва да загубят, за да възникне ситуацията при която и двете страни печелят. Не може една страна да получи всичко - признание, наша територия и наш народ“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа